Żurek, żur, barszcz biały – czym charakteryzują się te zupy

Sprawdź, gdzie zamówić staropolski żurek.

W ostatnich latach rzadko już zjadamy dwudaniowe obiady. Z powodu stałego braku czasu, a przez to pragnienie szybkiego nasycenia się, często omijamy zupy, ograniczając się do potraw uprzednio oferowanych najczęściej jako to drugie danie. Jednakże na wskroś polskie zupy, jak np. barszcz biały i żurek, będą nam towarzyszyć jeszcze przez wiele lat. Nawet jeżeli samemu przygotowujemy je już wyłącznie okazjonalnie, to w dalszym ciągu stanowią one stały punkt na karcie dań lokalów oraz restauracji z polską kuchnią, jak również są obligatoryjnie serwowane podczas spotkań bożonarodzeniowych i wielkanocnych.

Barszcz biały to nie żurek – co odróżnia te potrawy?

Gdy zapyta się obywatela polski o zupę gotowaną na zakwasie z mąki, to z miejsca przytoczy on albo żurek albo barszcz biały. Masa osób wręcz nie widzi głównej różnicy między tymi potrawami, stosując te nazwy na zmianę. Tymczasem tradycyjnie żurek przygotowuje się z zakwasu z mąki żytniej, barszcz biały z kolei – z zakwasu na mące pszennej. To jednak nie jedyna rzecz, która różni te zupy, niemniej warto stanowczo podkreślić, że nie ma jednej obowiązującej receptury na barszcz biały i drugiej na żurek. Kuchnia jest wszak sztuką, a każda kompozycja składników jest odbiciem kunsztu kucharza oraz jego indywidualnych smaków. Co jednakże da się wymienić to fakt, że do barszczu białego na ogół dodaje się więcej grzybów i włoszczyzny. Zabiela się go także najczęściej mlekiem, a do jego zakwaszenia w miejsce zakwasu mącznego można użyć sok z ogórków kiszonych lub z kapusty kiszonej. Tymczasem z żurkiem sprawa jest bardziej skomplikowana, gdyż w ramach tej grupy zup można wyróżnić trzy typy:
– lekki, niezbyt gęsty żurek, zabielany szczodrze śmietaną i przyprawiany dużą ilością majeranku, serwuje się go zwykle z chlebem i jajkiem;
– gęsty, kwaskowaty żur sporządzany z reguły ze sporą ilością ząbków czosnku, także na zakwasie z mąki owsianej i gryczanej, serwowany z kawałkami ziemniaków;
– oraz zalewajkę – czyli “chudą” zupę, w której pokrojone w kostkę ziemniaki zalewa się zakwasem chlebowym bądź żytnim.

Zakwas na żur i barszcz biały? Kupić czy przygotować samodzielnie?

Preparacja zakwasu na wyliczone powyżej zupy nie jest trudne, aczkolwiek nie zawsze pierwsza próba uwieńczona jest sukcesem. W internecie opublikowano mnóstwo przepisów na zakwas, którymi warto się posłużyć. Używając jednakże samodzielnie zrobiony zakwas powinno się zamierzać gotowanie zupy z kilkudniowym wyprzedzeniem. Tym samym, jeśli chęć np. na barszcz biały zaatakuje was ni stąd, ni zowąd, polecamy wykorzystać gotowy zakwas, który dostępny jest w praktycznych butelkach, które wystarczają na przygotowanie posiłku dla całej rodziny. W sklepach z żywnością, zarówno tych stacjonarnych, jak i internetowych, bez przeszkód nabędziemy zakwasy z mąki pszennej oraz żytniej, na bazie których ugotujemy wyborny barszcz biały i żurek śląski lub staropolski.

Kontakt z firmą:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]