Źródło witamin i minerałów – sok z buraków i kiszonej kapusty

Jeśli chcesz kupić sok z kapusty, koniecznie sprawdź superbutelki.pl.

Artykuły fermentowane po okresie zapomnienia ponownie powróciły na polskie stoły. Do kapusty i ogórków dołączają też inne, dotychczas mniej lubiane warzywa oraz owoce. Mówiąc o zdrowotnych atutach fermentowanej żywności nie sposób zapomnieć również o napojach takich jak kefir, kombucza albo rozmaitego typu soki i zakwasy z kiszonych jarzyn. Głównie te ostatnie są warte uwagi – pozwalają prosto i błyskawicznie dostarczyć naszemu ciału substancje niezastąpione dla jego prawidłowego funkcjonowania.

Jakie składniki dostarcza sok z kiszonej buraków i kapusty?

Sok z kapusty kiszonej to napój zawierający masę substancji oddziałujących dobroczynnie na nasze zdrowie. Najważniejszym elementem są bez wątpienia bakterie kwasu mlekowego odpowiedzialne za fermentację. Sok z kapusty, buraków czy pozostałych kiszonek to również skarbnica witamin. Warta uwagi jest przede wszystkim wysoka zawartość witaminy C – zaledwie 150 ml tych soków dostarcza jej więcej niż cytryna. Soki z kiszonek powinno się również pić z uwagi na obecność witamin z grupy B, witaminy E i K oraz wysokie stężenie soli mineralnych.

Sok z kiszonych buraków – czemu należy go pić?

Sok z kiszonych buraków, ogórków czy kapusty, z uwagi na obecność bakterii fermentacji mlekowej dobroczynnie wpływa na pracę układu pokarmowego oraz nasz układ odpornościowy. Na dodatek nagromadzenie witamin usprawnia funkcjonowanie układu nerwowego, łagodzą objawy szkorbutu, depresji i cukrzycy, jak również pomagają walczyć z osłabieniem fizycznym i psychicznym. Po kwaszonki powinny poza tym sięgnąć ludzie zmagający się ze schorzeniami układu pokarmowego, jak np. wrzody dwunastnicy lub refluks. Stanowią one również ochronę w czasie terapii antybiotykami i wzmacniają apetyt.

Kontakt z firmą:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669-997-776
E-mail: [email protected]