Źródło witamin i minerałów – kilka informacji o kiszonej kapuście
Dowiedz się, gdzie zamówić kapustę kiszoną, wejdź na artmankiszonki.pl/pl/c/Kapusta-kiszona/14.
Charakterystyczny smak kapusty kiszonej jest bezsprzecznie cząstką słowiańskiej kuchni. Jest ona komponentem wielu potraw i przeciętny Polak stosunkowo często widzi ją na talerzu. I popieramy to, gdyż kapusta kwaszona to niesłychanie zdrowe pożywienie.
Kapusta kiszoną – czy warto spożywać?
Kapusta kiszona, lub kwaszona, jako że te dwa przymiotniki stosuje się na zmianę, to jeden z tych artykułów spożywczych, które wynaleziono za sprawą dążenia człowieka do znalezienia sposobu na długie składowanie pokarmów. Na skutek wystawienia na działanie fermentacji mlekowej, drobno posiekane liście białej kapusty zachowują przydatność do spożycia przez długi czas. Niegdyś konsumowanie kapusty kwaszonej pozwalało dostarczyć organizmowi potrzebnych witamin i składników odżywczych, których pozyskanie zimą było zdecydowanie trudniejsze aniżeli w dzisiejszych czasach. A warto zaznaczyć, że kwaszona kapusta posiada sporo substancji potrzebnych dla właściwego działania ludzkiego organizmu. To doskonałe źródło witaminy K wspierającej kości i układ sercowo-naczyniowy oraz wykazującej dodatkowo właściwości przeciwbólowe i antybakteryjne, witaminy A, jak również witaminy C, która podnosi odporność na przeziębienia. W kwaszonce tej znajdują się również inne istotne dla zdrowia witaminy, a więc te z grupy B (np. B3, B5, B12). Prócz tego, kiszona kapusta to źródło m.in. magnezu, żelaza czy błonnika pokarmowego. Równocześnie to pożywienie nie posiadające wielu kalorii, dlatego poleca się jego spożycie osobom myślących o schudnięciu.
Jak wykorzystuje kiszoną kapustę w kuchni
Kapusta kiszona na naszych stołach pojawia się w przystawkach do dań, jak i jako najważniejszy ich element. Niegotowaną najczęściej je się ją jako surówkę z siekaną cebulką lub marchewką, która pasuje do dań z ryb czy kartofli, a czasami na słodko – z dodatkiem łyżeczki cukru. To też produkt, który znakomicie harmonizuje z borowikami i mięsem, więc wykorzystuje się ją w nadzieniu do pierogów, pasztecików i łazanek. Rzecz jasna, bez kwaszonej kapusty nie powstałyby najlepsze polskie dania jak bigos, kapuśniak albo góralska kwaśnica.
Praktycznie każda rodzina ma swój sposób na kiszoną kapustę, jednakże obecnie okazjonalnie kisi się ją w mieszkaniu, gdyż nie ma już konieczności magazynowania produktów spożywczych na zimę. Kwaszoną kapustę w małych oraz wielkich opakowaniach bez trudu kupić można w każdym sklepie osiedlowym, a nawet można zamówić ją online. Polscy producenci mają w swoim asortymencie również kapustę kiszoną z certyfikatem żywności ekologicznej.
Kontakt z firmą:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]