Zdrowa żywność z upraw ekologicznych – kupuj tę z certyfikatem

Więcej informacji o zdrowej żywności ekologicznej.

Od prężnego rozwoju branży żywieniowej, który trwa od początku XX w., produkty jedzone przez nas na co dzień zaczęto standardowo nasycać różnorodnymi związkami wydłużającymi ich żywotność. Jednakże wraz z rosnącą świadomością konsumentów odnośnie tego, co spożywają i jakie może to wywoływać skutki dla ich zdrowia, ostatnio coraz chętniej poszukują oni towarów wyprodukowanych z ekologicznej żywności.

Czym wyróżnia się żywność ekologiczna?

Żeby konkretny wyrób trafiający na półki sklepowe w naszym kraju mógł zwać się „ekologicznym”, musi spełnić wiele warunków. Żywność eko oraz artykuły z niej wykonane muszą posiadać odpowiednie certyfikaty przyznawane przez desygnowane do tego laboratoria. Najważniejszą jednakże cechą spożywczych produktów eko jest to, że wykorzystane do ich przyrządzenia warzywa i owoce uprawiano według głównych zasad rolnictwa ekologicznego. To oznacza, iż rolnicy nie wykorzystywali syntetycznych nawozów ani pestycydów, które mogłyby mieć negatywny oddziaływanie nie tylko na zdrowie ludzi, ale które także szkodzą otoczeniu. Niektóre bowiem nawozy powodują odkwaszenie gleby czy zanieczyszczają wody gruntowe, a opryski pół silnymi pestycydami nierzadko skutkują obumieraniem pożytecznych pszczół. Natomiast na skutek ekologicznej uprawy warzywa i owoce posiadają niższą zawartość azotynów, azotanów i metali ciężkich, a to znaczy, iż mniej tych niezdrowych substancji przeniknie do organizmu ich konsumentów.

Co musi znaleźć się na opakowaniu żywności eko

Żywność eko jest poddawana nieustannej kontroli we wszystkich fazach produkcji, w tym także w trakcie transportu i przechowywania. Co istotne, gdy przetwór spełnia wymogi, jego producent prócz rutynowych informacji między innymi o warunkach składowania, kaloryczności, dacie zdatności do spożycia i masie netto, kraju pochodzenia ingredientów, musi dodatkowo koniecznie podać numer ID jednostki certyfikującej niniejszy artykuł oraz umieścić logo produkcji ekologicznej Unii Europejskiej, czyli liść ułożony z gwiazdek na zielonym tle. Poszukując żywności eko warto więc czytać uważnie etykiety wyrobów, a nabywając je online bezpośrednio od producenta sprawdzić, czy na stronie opublikowana jest informacja o uzyskanych certyfikatach.

Kontakt z firmą:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]