Sól himalajska różowa i kłodawska – wybierz to co najlepsze
Jeśli potrzebujesz soli himalajskiej różowej, koniecznie odwiedź tę stronę.
Substancją potrzebną do poprawnego działania naszego organizmu jest sól. Jakie zalety ma sól kłodawska oraz różowa sól himalajska? Z jakiego powodu powinno się stosować je podczas gotowania?
Sól himalajska – jakie mikroelementy zawiera?
Sól kuchenna to jeden z najlepszych dodatków, który znakomicie podkreśla smak jedzenia. Chociaż nadużywanie soli może mieć negatywne oddziaływanie na nasze samopoczucie, to jej rozważne ilości (w granicach 6 gramów w ciągu 24 godzin) są niezbędne dla prawidłowego działania naszego organizmu. Sól dostarcza bowiem sód, czyli pierwiastek regulujący gospodarkę wodną i podtrzymanie poprawnego ciśnienia we krwi. Jednym z najzdrowszych rodzajów soli jest różowa sól himalajska wydobywana ze pokładów liczących ok. 250 mln lat. Produkt ten mieści w sobie wiele wartościowych pierwiastków i minerałów, m.in. potas, żelazo czy magnez, a zarazem jest pozbawiony niebezpiecznych zanieczyszczeń i komponentów, takich jak metale ciężkie. Różowa sól himalajska świetnie wpływa na smak potraw i jest do kupienia zarówno w formie dużych, jak i niewielkich kryształków.
Sól kłodawska – źródło magnezu, wapnia i żelaza
Sól kłodawska natomiast to substancja o wysokim poziomie czystości – zawiera 97% chlorku sodu i stanowi świetny do naszych przetworów. Jest między innymi kopalnią potasu, wapnia czy cynku, czyli pierwiastków potrzebnych do zachowania pełni zdrowia. Sól kłodawska czerpana jest w kopalni soli Kłodawa w województwie wielkopolskim. Nie wypłukuje się jej ze złoża, toteż nie traci swoich cech i jest łatwo absorbowana przez organizm. Sól kłodawska jest często używana nie tylko w gastronomii, ale też sektorze chemicznym, przemysłowym oraz w kosmetyce, lecznictwie i rolnictwie.
Kontakt z firmą:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669-997-776
E-mail:
[email protected]